Tai Chi Chuan
Subota 11. juni 2005.godine

18.25 - 18.45

Klub "Hua Kang" će održati trodnevni seminar o Taijiquan -u (Taiđićuan).
Takođe, klub će vršiti demonstracije discipline sva tri dana. Program je planiran za popodnevne časove.

TAIJIQUAN  (TAI CHI CHUAN) -  informacija

Taijiquan (Taiđićuan) spada u kineske borilačke veštine Wu shu, u meki, unutrašnji sistem borenja. Zbog toga ga često nazivaju meditacijom u pokretu.
To je specifičan niz pokreta, sistem kretanja koji se bazira na osnovnom načelu taoističke filizofije. Neprekidnoj oscilaciji dveju suprotnih sila Jina i Janga, koje se odražava u samom kretanju. Pokreti se izvode bez zastoja, izviru jedni iz drugih. Prirodni su, opušteni, lagani, meki, kružni. Kretanje je više stanje telesne svesnosti, načelo kretanja, nego veština kretanja. U izvođenju svakog pokreta, koliko god on izgledao lak i jednostavan, učestvuje celo telo i celokupna svest.

Nekada primenjivana kao borilačka veština, svrha vežbanja Taijia danas prerasta iz borbe sa drugim čovekom u borbu sa samim sobom. U borbu za zdravlje i dugovečnost, sticanje discipline, upornosti, istrajnosti, za  harmoniju tela i duha - radi prodiranja u tajne života.
Holistička priroda ovog prastarog sistema se ogleda  u paleti mogućnosti, koje ovaj jednostavni niz od nekoliko pokreta pruža čoveku.   
Blago i neagresivno angažuje sve mišiće, jača tetive i ligamente, učvršćuje zglobove. Produbljuje disanje, poboljšava krvotok, povećava fizičku  kondiciju, oslobađa od psihofizičkog zamora i napetosti.
Praktikantu se povećavaju mentalne sposobnosti, moć koncentracije, koordinacija, memorija.

Od ostalih fizičkih aktivnosti se razlikuje po tome što aktivira životnu energiju i uspostavlja pravilnu energetsku cirkulaciju.
Pravilna apsorpcija, transformacija i cirkulacija energije Zemlje, Kosmosa i Univerzuma je izvor života, zdravlja i vitalnosti. Njihova primena u svakodnevnom životu nam donosi harmoniju, mir, dugovečnost i bistar duh.

Vežbanje tai chija ne traži posebne fizičke predispozicije, mišićnu snagu, kondiciju, pa samim tim, vežbač nije ograničen svojim sposobnostima, godinama, ili zdravstvenim stanjem.
Naprotiv! Kroz Taiji gradimo nove temelje zdravlja. Učimo da se oslobađamo napetosti, stičemo unutrašnju kondiciju i snagu, savršeno zdravlje, vitalnost i dugovečnost. Učimo da postanemo lagani, gipki i snažni, da se krećemo celim telom, slobodno i u skladu sa zakonima i energijama prirode.
KLUB KINESKIH TRADICIONALNIH SPORTSKIH VEŠTINA
Hua Kang
11000 Beograd
Lomina 17,
Tel: + 381 11 682164,
+381 64 2200260
e-mail: huakang@eunet.yu
Vesti
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS