Odbojka na pesku
ODBOJKA NA PESKU NA BSF
Raspored takmičenja - satnica

Subota 11. juni 2005. godine

10-12   pioniri
12-14   kadeti
14-16   juniori
16-18   seniori

Nedelja 12. juni 2005. godine

10-12   pioniri
12-14   kadeti
14-16   pioniri
16-18   seniori
18-20   juniori

Za rekreativno takmičenje možete se prijaviti ovde.
1990
Za početak odbojke na pesku u Jugoslaviji vezana je Ada Ciganlija, gde je postavljen prvi teren, neposredno pored betonskog. Grupa entuzijasta se okupila kod okruglog kupatila i počela da igra odbojku na pesku.


1993
Prvi turnir revijalnog karaktera održan je u Novom Sadu, na poznatom kupalištu Štrand. Na turniru su učestvovali svi tadašnji reprezentativci u odbojci.


1994
Od Odbojkaškog saveza Beograda potekla je inicijativa za stvaranje sekcije u okviru saveza. To je ujedno bio i početak organizovanog oblika rada. Kroz aktivnosti reprezentacije došlo se do prvog terena izgrađenog po propisima Svetske odbojkaške federacije (FIVB), na zemunskom kupalištu Lido, sa kapacitetom od 1.000 gledalaca. Turniri su bili su u okviru priprema reprezentacije za predstojeće Evropsko prvenstvo u odbojci. Prvi put su uvrštene sve kategorije takmičara, tako da je bilo održano ukupno 8 turnira u raznim kategorijama: Seniori, Seniorke, Juniori, Juniorke, Pioniri, Pionirke, Veterani i Novinari. Učestvovali su reprezentativci i reprezentativke Jugoslavije (Vanja i Nikola Grbić, Dejan Brđović, Ratko Pavličević, Đula Mešter, Jasna Marinković, Vesna Dragićević, Branka Sekulić itd.). Turnire je pratilo više od 8.000 gledalaca. Pobednici seniorskog turnira bili su Vladimir i Nikola Grbić, koji su u finalu pobedili Dejana Brđovića i Ratka Pavličevića sa 2-0 (12-2, 12-5). Kod seniorki, najbolje su bile Jasna Marinković i Vesna Dragićević. Ukupan nagradni fond za svih 8 turnira iznosio je 20.000 DM. Te godine prvi put su direktno prenošene utakmice u odbojci na pesku.


1995
Zemunsko kupalište Lido postaje sinonim odbojke na pesku. Drugi put se organizuje turnir seniora uz učešće reprezentativaca Jugoslavije. Preko 2.000 gledalaca pratilo je takmičenje seniora. U finalu su Dejan Brđović i Vladimir Batez pobedili Slobodana Boškana i Đulu Meštera sa 2-0 (12-11, 12-10), treće mesto su osvojili Andrija Gerić i Rajko Jokanović, a četvrto Strahinja Kozić i Slobodan Kovač.


1996
Centar odbojke na pesku ostaje i dalje na Lidu. Više pažnje je usmereno na žensku konkurenciju, pa su stoga održana 3 turnira u ženskoj (2 seniorska i 1 juniorski) i 2 turnira (1 seniorski i 1 juniorski) u muškoj konkurenciji, ovoga puta bez reprezentativaca.


1997
Prva zvanična liga sa 5 turnira u muškoj konkurenciji. Domaćini su bili Lazarevac - jezero Očaga, Beograd - kupalište Lido, Ada Huja i Pančevo. Poslednji turnir, Kup Beograda, koji je okupio najbolje ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji, održan je u zatvorenom terenu za odbojku na pesku u Sportskom centru "11. april". Najbolji, sa 5 osvojenih turnira bili su Ivan Bugarčić i Ivan Vladisavljević, drugo mesto su osvojili Branislav Jovanić i Zoran Jovanović, a treće braća Đurić, Nebojša i Branislav. Kod žena, za najbolju ekipu je proglašen par Tanja Simeunović i Zorana Radonjić. Ukupan nagradni fond je iznosio 2.000 DM. Naši reprezentativci u odbojci na pesku prvi put nastupaju na međunarodnom takmičenju. Ivan Bugarčić i Ivan Vladisavljević su učestvovali na turnirima Svetske serije u Alaniji (Turska), i Berlinu (Nemačka), i na kraju godine su bili plasirani među 60 najboljih ekipa na svetu.


1998
Stvoreni su uslovi za prvo zvanično Prvenstvo Jugoslavije u odbojci na pesku. Odbojkaški savez Jugoslavije je formirao Komisiju za odbojku na pesku u okviru OSSCG.
Od 1998 pa do danas organizovano je preko 100 turnira u svim kategorijama. Kroz Prvenstvo je prošlo preko 300 igrača i igračica svih rangova takmičenja.


2004. godine je prvi put  organizovan turnir u centru grada, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.
Vesti
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS