Kapuero
PREZENTACIJA BORILAČKE VEŠTINE CAPOEIRA ANGOLA NA BELGRADE SPORT FEST-u
TERMINi:
PETAK, 10. 6. 2005. godine od 19.00 - 20.00 h
NEDELJA, 12. 6. 2005. godine od 18.30 - 19.30 h


Prezentaciju borilačke veštine Capoeira izvešće klub Capoeira Angola Centar Srbija pod vođstvom profesora Marquinha (profesor Markinjo).

Na početku prezentacije se izvode muzički ritmovi karakteristični za Capoeiru. Igra počinje ulaskom dvoje igrača u krug. Nakon toga nastavlja se sa pesmom i igrom i smenjivanjem učesnika. Muzika diktira dinamičnost igre, dok igrači u krugu u skladu sa svojom maštom i umećem, prilagođavaju pokrete, napade i odbrane,  prikazujući tako svoje umeće i veštinu.


DOBRODOŠLI!
Kontakt osoba:
Maja Milenković
PR manager
info@angolacenter.org.yu
SENZALA CAPOEIRA KLUB
Prezentacija će obuhvatati akrobacije i capoeira borbe. Biće izvođena uz tradicionalnu muziku i pesmu karakterističnu za ovu brazilsku veštinu.

Vreme:
Nedelja 12.jun
18h
Senzala capoeira klub u Srbiji deo je jednog od najvećih capoeira klubova u svetu: Centro cultural Senzala de Capoeira. Počeo je sa radom pre oko 5 godina, kada je Professor Steen iz Kopenhagena održao prvi seminar u Beogradu. Od tada do danas, klub je značajno porastao i ima ogranke u Novom Sadu i Kruševcu.


Kontakt:
alexcluseau@yahoo.com
064/270 25 98
POREKLO
Capoeira Angola je brazilska borilačka veština, borbeni ples. Poreklo Capoeire nije potpuno jasno. Pretpostavlja se da potiče iz XVI veka i da je nastala kao mešavina kulturâ afričkih robova nasilno doseljenih u Brazil i Indijanaca, starosedelaca Južne Amerike. Zapravo, ima isto poreklo kao i ostale afro-brazilske kulturne forme, od kojih je najpoznatija brazilska samba.
Reč capoeira, smatra se, potiče iz jezika Tupi Indijanaca, od izraza ka puera, što predstavlja oznaku za zemljište koje ostaje posle krčenja šume. Samo na takvom terenu robovi su mogli slobodno da izvode svoje plesove.
Fenomen sama po sebi, Capoeira Angola je veština sa mnogo aspekata i formi. Njeni pokreti su deo prirode pretočeni u ples, borbu, muziku.
Početkom XX veka Capoeira Angola je postojala gotovo isključivo na ulicama širom Brazila. Mestre Pastinha, veliki majstor Capoeira Angole, u to vreme osniva prvu akademiju Capoeire, pokušavajući da sačuva tradiciju predaka i prenese je mlađima.
ELEMENTI
Capoeira Angolu čine muzika, pesma, ples i borba. Ovi elementi su objedinjeni u specifičnoj formi, krugu,  koji se zove roda, a unutar koga se odvija igra Capoeire.
Igra počinje uvodnom pesmom koja poziva na igru, koja izražava poštovanje prema svima, a nastavlja se igrom dvoje igrača i pesmom svih učesnika. Kroz igru igrači prkose gravitaciji, njihovi meki pokreti su opušteni, njihova igra tečna je kao reka, a u isto vreme opasna i nepredvidiva jer je improvizacija u Capoeira Angoli na prvom mestu. Ovo čini igru uvek novom i zanimljivom.
Muzika je najvažniji deo rode, pokretačka snaga koja kontroliše igru i povezuje sve elemente igre. U krugu se nalazi osam instrumenata – berimbau (tri)- muzički luk, pandeiro (dva)- poput daira, agogô - zvonce, atabaque – vrsta bubnja, i reco-reco.
MAJSTORI
Jedan od  prvih i najvećih majstora Capoeira Angole je mestre Pastinha, koji je Capoeira Angolu sačuvao od zaborava kroz rad sa učenicima u svojoj akademiji u Salvadoru.
Njegov učenik, mestre João Grande, nastavio je njegov rad, posvetivši se preko pedeset godina Capoeiri. U Njujorku je osnovao svoju akademiju pod nazivom Capoeira Angola Center of Mestre João Grande. Univerzitet Nju Džersija dodelio mu je počasni doktorat, a pored toga dobitnik je uvaženog priznanja za očuvanje kulturne tradicije - National Heritage Fellowship koje dodeljuje National Endowment for the Arts.
Profesor  Marquinho, učenik mestre João Grandea, bavi se Capoeirom dvadeset godina. Jedan je od najpoštovanijih profesora Capoeire u Evropi. Podučava Capoeiru u Srbiji, Italiji, Finskoj i Hrvatskoj.
Vesti
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS